Vermoeidheid

Vermoeidheid

Het leven van alle dag verloopt met een noodvaart: (te) veel te doen in (te) korte tijd. Werken, sporten, hobby’s, vrienden, familie. Iedereen wil en verdient aandacht en jij wordt steeds moeier (en vaak minder gezellig). Vermoeidheid doet een aanslag op je kwaliteit van leven.

Herken je dit? Dan wordt het tijd dat je ‘wakker wordt’ en het heft in handen gaat nemen. Deze pagina gaat over vermoeidheid, waar deze vandaan komt, hoe het lichaam reageert en wat je er aan kunt doen.

Oorzaken van vermoeidheid

De dynamiek in ons hele lichaam en ons ritme bestaat uit het uitwisselen van energie. Bepaalde zaken nemen energie, andere zaken geven energie. Zie het als een oplaadbare batterij. Situaties die energie nemen zijn bijvoorbeeld: te weinig slaap; te hard/te lang weken; lang autorijden; langdurig achter een beeldscherm zitten; langdurig sporten; stress op het werk of thuis (werkdruk, op je tenen moeten lopen, slechte sfeer, ruzie, dreigende reorganisatie, zorgen, etc); verhuizen; pas geboren kinderen; een nieuwe baan; relatieproblemen en ga zo maar door.

In prinicipe veroorzaken deze situaties geen ‘chronische vermoeidheid’ of ziekte, omdat ze meestal weer overgaan als we de tijd hebben en nemen om uit te rusten (bij te tanken). Het is zelfs zo dat ons lichaam er juist sterker van wordt: ‘what doesn’t kills you, makes you stronger’.

Het gaat pas mis als het lichaam niet of te laat de mogelijkheid krijgt om te herstellen van de energienemende situatie. Je energie lekt weg en je tankt geen nieuwe energie meer bij: het begin van chronische vermoeidheid die zich in heel veel verschijningsvormen in het lichaam laat zien!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>